Lyst på livet
Dette er et trivelig opplegg, hvor deltakerne møtes en gang i måneden på livscafeer på Klyve og Gulset nærmiljøsenter. Det er hyggelige og meningsfulle arenaer som skapes sammen av deltakerne.
Fokus er på hvordan den enkelte kan styrke egen helse og livsglede.
Deltagerne jobber med livsområder som er viktig for aktiv aldring ifølge WHO: Bo trygt hjemme inkludert trygge medisiner. Sosialt nettverk. Mat og drikke, samt Fysisk aktivitet.
Det holdes korte inspirasjonsinnlegg på hvert livsområde, og deltakerne deler også kunnskap og erfaring på satsingsområdene. Gjennom en metode lærer deltagerne hvordan de kan bygge broer mellom det man vet er gode vaner og det man virkelig gjør. Deltakerne jobber hjemme mellom samlingene. Fem grep for å styrke hverdagsglede er også en del av opplegget.
Interesserte kan komme på informasjonsmøte på Klyve nærmiljøsenter 22/11 og på Gulset nærmiljøsenter 3/12, begge steder kl 11-12.
Gruppene ledes av frivillige sirkelledere som også er deltakere (likepersonsarbeid). De skal sørge for et inkluderende og hyggelig felleskap, samt ivareta strukturen som er tydelig beskrevet i et hefte. Interesserte kan komme på et kurs på Klyve 10/1.
Det er en morsom og givende rolle, og mange starter flere sirkler.
Gode resultater
Spørreundersøkelse i kommuner har tidligere vist at deltakerne trives meget godt. De endrer vaner på alle livsområdene i noen grad, til sammen har dette stor betydning. Styrking av det sosiale nettverket var det livsområdet skåret høyest. Her er noen kommentarer:
- Bevisstgjøring ift ting du kan påvirke selv
- Trygghet og sosial tilhørighet
- Utvide sin sosiale radius og bygge nettverk
- Våge å snakke med andre om vanlige, utfordrende temaer
- Mer positivt fokus på det å bli eldre
- Møte andre i samme situasjon, mye humor, latter, glede og alvor
Bakgrunn
Opplegget ble hentet fra England og Sverige av Folkehelseinstituttet (FHI) i 2010, og utviklet for norske forhold i samarbeid med Sandefjord kommune og Pensjonistforbundet, og ikke minst mange engasjerte seniorer fra ulike miljøer. Legemiddelverket ville også være med. Trulte Konsmo var prosjektleder for utvikling, spredning og evaluering. Lyst på livet er benyttet av cirka 50 kommuner med gode resultater. Nedskjæringer i FHI og pandemien gjorde at satsningen ble avsluttet.
Trulte Konsmo (nå pensjonist) har ledet arbeidet med revidering av Lyst på livet, sammen med Skadeforebyggende forum, Rådet for psykisk helse, Færder kommune, Pensjonistforbundet og Hilde Aga som frivillig ressurs. Den nye versjonen av Lyst på livet er nå klar for å prøves ut i Skien kommune.
Skien kommune, Klyve Nærmiljøsenter og Gulset Nærmiljøsenter og frivillige ressurser er samarbeidspartnere.